Blog

6 skvělých účinků esenciálních olejů

Věděli jste, že existuje více než 200 esenciálních olejů, které obsahují více než 1000 účinných látek? Není tedy divu, že mají tolik různorodých účinků na naše zdraví, jak psychické, tak i fyzické. Pojďme se podívat na ty nejčastější z nich:

Symbol_kour_barevnypomáhají usnout a dobře spát

Esenciální oleje podporují aktivitu neurotransmiterů jako je serotonin, hormon, který přispívá k celkovému pocitu klidu a pohody. Jeho nedostatek způsobuje změny nálady, deprese, poruchy spánku a někdy i vznik migrén. Skvělými oleji pro lepší spánek jsou levandulebergamot nebo ylang-ylang. Stačí 20-30 minut difuze před usnutím a Váš spánek bude mnohem klidnější.

Symbol_kour_barevnyzlepšují alergie a astma, léčí záněty horních cest dýchacích

Mnohé éterické oleje působí protizánětlivě a antibakteriálně a některé jsou dokonce přírodními antihistaminiky, např. levandule nebo máta. Díky těmto vlastnostem dokáží esenciální oleje zmírnit příznaky alergií a astmatu jako jsou pálení očí, kašlání, kýchání, sípání i nemožnost se nadechnout. Tea tree olej výrazně usnadňuje vykašlávání a eukalyptus zase rozpouští hlen v horních cestách dýchacích. Hřebíček má protikřečové účinky a napomáhá zmírnit otok dýchacích cest, čímž také usnadňuje dýchání.

Symbol_kour_barevnypomáhají s hubnutím

Ano, opravdu. Některé silice působí na náš limbický systém (centrum našich emocí), kde snižují chutě k jídlu, chuť na sladké a odrazují nás od přejídání se ze stresu. Jiné éterické oleje mají účinky i na fyzickou stránku, např. zrychlují metabolismus. Skvělým pomocníkem při hubnutí je grep, který krotí naše chutě, zrychluje spalování a dodává energii. Vyzkoušet můžete i citron, mátu, skořici nebo bergamot. Samozřejmě ale žádný olej nenahradí dostatek pohybu a zdravou stravu.

Symbol_kour_barevnyulevují od bolesti

Esenciálních olejů s analgetickými účinky je celá řada. Často také kromě úlevy od bolesti působí i v místě jejího vzniku. Například máta postiženou oblast prokrví a tím zmírní zánět, který bolest způsobil. Levandule nás zase zbaví stresu, který je původcem mnohých bolestí, zejména hlavy. Levandule ale působí i protizánětlivě, takže je skvělým pomocníkem i při migrénách. 

Symbol_kour_barevnyantibakteriální

Kdo by neznal olej tea tree, který je dnes přidávaný do mnohých, nejen kosmetických preparátů. Jeho antibakteriální vlastnosti jsou skutečně unikátní - tea tree si podle studií dokáže poradit i se zlatým stafylokokem. Smíchejte tea tree esenciální olej s nosným (rostlinným) olejem (třeba kokosovým nebo  mandlovým) a máte skvělý lék na akné, spáleniny, odřeniny, ale i plísně, afty nebo lupy. V difuzéru Vám zase rozežene záněty horních cest dýchacích, jak jsme již uvedli výše. Podobně účinná proti bakteriím a virům je i skořice. Oregáno stimuluje tvorbu bílých krvinek a tím posiluje imunitní systém. Dalšími silnými bojovníky s bakteriemi a plísněmi jsou tymián, hřebíček, bergamot nebo citronová tráva. Tip navíc: kápněte některý z těchto olejů do vody na vytírání a máte domácnost zbavenou choroboplodných zárodků i nežádoucího odéru.

Symbol_kour_barevnyzlepšují náladu, uklidňují, ulevují od stresu

Velmi významně ovlivňují éterické oleje také naše psychické zdraví. Již po chvilce inhalování spouštějí některé silice tvorbu klíčových hormonů a neurotransmiterů, které mají vliv na naši náladu a celkové psychické rozpoložení. Jako sedativa působí kadidlo nebo ylang-ylang, snižují tlak a zpomalují srdeční tep. Také navozují pocit míru a harmonie. Pro zlepšení nálady je vhodné inhalovat bergamot nebo růži. Ta zároveň zvedá sebevědomí a probouzí pozitivní myšlenky, navozuje pocity radosti a štěstí. Potřebujete-li naopak povzbudit a dodat energii, výbornými stimulanty jsou skořice nebo grep, pro zlepšení koncentrace vyzkoušejte mátu.

6 důvodů, proč si pořídit aroma difuzér

Když se řekne aroma difuzér, většina z nás si představí malou skleničku s dlouhými tyčinkami, které se v posledních letech usídlily v našich domácnostech. Ve světě už ale následují jiný trend: moderní ultrazvukové (ultrasonické) difuzéry esenciálních olejů. Tady je 6 důvodů, proč byste si také měli (minimálně) jeden pořídit:

Symbol_kour_barevny originální dekorace
 

Ultrasonické aroma difuzéry se vyrábějí v mnoha moderních designech a jsou tak skvělým doplňkem každé domácnosti. Studená pára vycházející z difuzéru navíc vypadá velice efektně, zaručujeme, že zaujme každou návštěvu.

Symbol_kour_barevny zvlhčovač vzduchu
 

Technologie keramické destičky, kmitající na dně difuzéru ultrazvukovou rychlostí, rozbíjí molekuly vody na mikročástice lehčí než vzduch. Tyto mikročástice pak stoupají vzhůru v podobě jemné, studené páry, která zvlhčuje vzduch v místnosti.

Symbol_kour_barevny vliv na zdraví
 

Kromě vody pro zvlhčení vzduchu přidejte do difuzéru také několik málo kapek esenciálního oleje. Tyto oleje nejen že voní nádhernými, přírodně čistými vůněmi, ale mají také celou řadu skvělých účinků na naše zdraví. Přečtěte si o nich v článku 6 skvělých účinků esenciálních olejů.

Symbol_kour_barevny odpuzují hmyz 
 

Kromě vlivu na naše zdraví a náladu, mají esenciální oleje vliv i na další obyvatele našich domácností. Vůně levandule, cedrového dřeva nebo třeba citronové trávy spolehlivě odežene komáry, moly, ovocné mušky a další podobné "vetřelce".

Symbol_kour_barevny jsou bezpečné
 

Kdo by nemiloval tu voňavou, tajemnou atmosféru, která vstoupí do bytu když zapálíme svíčku nebo aromalampu. Pokud ale máte malé děti nebo zvídavé domácí mazlíčky, nejspíš jste byli nuceni jejich používání omezit. Skvělou a zcela bezpečnou alternativou jsou ultrazvukové aroma difuzéry. Už žádný otevřený oheň, žádný rozlitý vosk. Jen studená pára a při případném převržení trocha vylité vody pokojové teploty. Napájení je přes síť na bezpečných 24V, při zalití elektroniky vodou se tedy také nic nestane. A když se voda odpaří, přístroj se sám vypne.

Symbol_kour_barevny ušetříte
 

Pokud Vám záleží na tom, co dýcháte, možná už teď kupujete 100% přírodní svíčky ze sojového nebo palmového oleje. V přepočtu na hodiny hoření Vás ale vychází dráž než jeden difuzér a několik esenciálních olejů. Esenciální oleje také zaberou méně místa a můžete je snáze měnit, když máte náladu na jinou vůni.

Jak ještě šetří moderní aroma difuzéry Vaši peněženku? Přírodní esenciální oleje mají prokázané účinky na zdraví a při jejich správném používání můžete přestat kupovat léky na rýmu, spaní, bolest i alergii. A to za vyzkoušení určitě stojí!

 

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem